Kurdeşen (Ürtiker) Nasıl Belirtiler Verir

Kurdeşen yetişkinlerde ve çocuklarda çok sık görülen bir alerjik cilt hastalığıdır. Aniden ortaya çıkar ve özellikle çocuklarda ataklar halinde görülme oranı daha sıktır. Yaklaşık 4 çocuktan biri hayatlarının herhangi bir döneminde kurdeşen atakları geçirmektedir. Kurdeşen yangılı kaşıntı, iğne batması hissi, ortası kabarık, kenarları kızarık farklı büyüklükte plaklar olarak belirtiler vererek kendini gösterirken, çok hızlı bir şekilde ortaya çıkan ve 24-48 saat içinde de sönümlenen kaşıntılı kızarıklıklardır.

Kurdeşen Belirtileri

Kurdeşen (Ürtiker) hastalığı, yetişkinlerde de görülmekle birlikte, çocuklarda daha sık görülür. Cilde baskı uygulandığında beyazlaşan, kızarık ve kaşıntılı bir alerji durumudur. Bazen ödemle birlikte kendini gösterirken genellikle 24-48 saat içerisinde yatışmakta, belirtiler kaybolmaktadır.

Bazı durumlarda ise 6 haftadan uzun sürerek kronik kurdeşen (ürtiker) adını almakta ve insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

  • Cilt yüzeyinde kabarık, kırmızı plaklar şeklinde görülür.
  • Yanma ve batma hissiyle birlikte yoğun kaşıntıya sebep olur.
  • Hızlıca ortay çıkıp çabuk sönebilirler. Akşam/gece ataklar yoğunlaşabilir.
  • Bu kaşıntı atakları 1-2 saat içinde sönüp tekrarlayarak 24-48 saat devam edebilir,
  • Kronik Kurdeşen vakalarında ise tüm bu sorunlar 6 haftadan uzun seyredebilir (ve yetişkinlerde görülür)
  • Cilt yüzeyindeki kabarık, kaşıntılı plaklara baş dönmesi, ani bayılma, kusma, eklem ve baş ağrısı gibi belirtiler de eklenebilir

Bazen de vakaların % 60-65 ‘lik kesiminde çok detaylı araştırma yapıldığı halde geçerli bir sebep bulunamayabilir. Bu tip vakalar da İdiyopatik (sebebi bilinmeyen) kronik ürtiker olarak adlandırılmaktadır.

Kurdeşen belirtileri varsa ne yapmalısınız?

Kurdeşen belirtileri görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden en yakın hastanenin acil servisine gidilmelidir. Özellikle nefes almada zorluk, bulantı, kusma, çarpıntı, karın ağrısı veya bayılma gibi belirtiler görülürse alerjik şok ihtimaline karşı mutlaka en kısa sürede acil servisine başvurulmalıdır.

Daha önceden alerjik şok riski nedeniyle eğitim alınmış ise ve alerjik gıda veya ilaç alımı varsa epinefrin oto enjektörü de uygulanabilir. Bu tedavi özellikle anafilaktik şok durumlarında hayat kurtarıcı olabilir.

Belirtiler hafif ise evdeki alerji şuruplarından birisi verilebilir ve yine (başlangıçta hafif olan belirtiler hızla ilerleyebileceği için) vakit geçirmeden en yakın hastanenin acil servisine gidilmelidir.

Kurdeşen ve Çocuk Alerji Uzmanı-Yetişkin Alerji Uzmanı

Kurdeşenin erken ve doğru tanısı kadar doğru tedavisi de çok önemlidir. Kurdeşen hastaları alerji uzmanları tarafından tedavi edilmedir. 0-18 yaş arasındaki çocukların tanı ve tedavisi Çocuk Alerji / İmmünoloji uzmanları tarafından, 18 yaşından büyüklerin ise Yetişkin Alerji / İmmünoloji uzmanları tarafından tanısı konularak tedavi edilmelerinde yarar vardır. Alerji/immünoloji uzmanları kurdeşen ve alerjik hastalıklar için eğitim almış ve bu konuda diploması olan doktorlardır.