Titreşime Bağlı Kurdeşen

Titreşime bağlı kurdeşen, tıptaki diğer adıyla vibratuvar ürtiker, kişinin titreşime maruz kalması sonucu deri yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve şişlik şeklinde kendini gösteren alerjik bir reaksiyondur. Cilt yüzeyine belli bir süre vibrasyon uygulanması ile rahatlıkla tanı konulur. Tedavisinde antihistaminikler hastayı rahatlatırken, hastaya özellikle titreşimli uyaranlardan uzak durması önerilir.

Titreşime bağlı kurdeşen nedir?

Titreşime bağlı kurdeşen, kişinin cildinde titreşime bağlı gelişen, alerjik bir reaksiyon oluşması durumudur. Titreşime maruz kalan bölgede kaşıntı ve kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Bu kurdeşen tipi özellikle bazı meslek gruplarında daha sık görülmektedir.

Titreşime bağlı kurdeşenler nasıl belirti verir?

Titreşime bağlı kurdeşenin bazı meslek gruplarında yoğun olarak görüldüğünden bahsetmiştik. Özellikle bisiklet sürme, çim biçme, ata binme gibi faaliyetlerde ortaya çıkmaktadır. Titreşimli alet kullanan bazı meslek sahipleri daha yüksek risk grubundadır.

Titreşime maruz kalan bölgelerde bir kaç dakika gibi kısa sürede şişlik, kızarıklık ve kaşıntılar görülür. Nadiren şikayetlerin görülme süresi bir kaç saat sonraya kalır. Bazen belirtiler 24 saatte kaybolurken, bazen bir kaç gün sürebilir ve şiddetli vakalarda bu şikayetlere çarpıntı, düşük tansiyon ve baş dönmesi de eşlik edebilir.

Titreşime bağlı kurdeşenlerin teşhisi nasıl konulur?

Titreşime bağlı kurdeşenin teşhisi için hastanın koluna 10 dakika kadar vibrasyon (titreşimli) bir uygulama yapılır. Bu vibrasyona maruziyetten kısa süre sonra o bölgede ödem ve kızarıklık gözlenmesi ile teşhis konulur. Bazı durumlarda ilave testler de yapılabilir.

Titreşime bağlı kurdeşen tedavisi nasıl yapılır?

Titreşime bağlı kurdeşenin kesin bir tedavisi yoktur. Hassasiyeti olan kişilerin vibrasyona maruz kalmaktan kaçınması, vibrasyonlu etkinliklerden uzak durması gereklidir. Meslekteki anlamda kaçınmanın mümkün olmadığı durumlarda belirtileri hafifleten çeşitli ilaçlar, antihistaminikler kullanılmaktadır. Titreşime bağlı kurdeşen belirtilerinin bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bunun için 0-18 yaş aralığındaki çocuklar Çocuk Alerji Uzmanı tarafından, 18 yaşından büyükler ise Yetişkin Alerji Uzmanları tarafından takip edilmelidir.

Titreşime bağlı kurdeşenin tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır;

Antihistaminikler: Belirtileri ortaya çıkaran maddeleri bloke ederek etki eder.

Omalizumab: İlaç tedavisine cevap vermeyen kurdeşen vakalarında etkili olabilmektedir.